2011/04/06

Programajánló - április

Fesztiválokból ebben a hónapban sincs hiány, és ez most már elég sokáig így is lesz. Isztambulban még több filmet lehet megnézni. A 30. Nemzetközi Isztambul Film Fesztivált április 2 és 17 között rendezik meg. Több mint 230 filmet vetítenek majd, amelyek között szerepelnek az elmúlt évek legújabb filmjei, klasszikus darabok, török filmek, sőt dokumentumfilmek is. A bagoly típusúaknak külön csemegét jelentenek az éjféli vetítések.



Ha valaki modern művészetre vágyik, továbbra is bízhat abban, hogy Beyoğlu galériái és múzeumai tartogatnak számára igazi csemegéket. A Galerist Tepebaşı galériában Ayça Telgeren első önálló kiállítását rendezték meg “Free Diving” címmel. Az óriási, színes papírkollázsok egy álomszerű alternatív világot jelenítenek meg.

Az Isztambul Modern Múzeumban két izgalmas új kiállítás is nyílt. A “Paradise lost” Milton Elveszett Paradicsom című versére reflektál. Nemzetközi és török művészek munkái a természet és a technikai civilizáció együttes létezését mutatják be. A kiállítás július 25-ig tekinthető meg. A másik időszaki kiállítás Yao Lu fényképeit mutatja be (május 22-ig). A kínai tájképeket idéző fotók valójában letakart szemét- és törmelékkupacokról készültek, amiket Yao Lu további elemekkel gazdagított. Szemet gyönyörködtető és egyben elgondolkodtató képek.

Ahmet Şık, az ERGENEKON ügy kapcsán letartóztatott újságíró és fotóriporter képeiből mutat be egy kisebb gyűjteményt a Karşı Sanat április 12-ig “I Am a Witness” címmel. A letartóztatás jelentős belföldi és külföldi visszhangot váltott ki. Az újságíróért és a szólásszabadságért hirdetett tüntetés kíséri a kiállítás megnyitóját. Az igaztalannak tartott letartóztatás ellenzői támogatásuk jeleként saját fényképeiket küldték el az újságírónak. Ezekből a fényképekből tekinthetünk meg egy válogatást április és május folyamán Isztambul néhány kiállítótermében ( Evrensel Art Gallery, Beyoglu: április 16-22.; Kazım Koyuncu Culture Centre, Kadıköy: április 23-29.; Nazım Hikmet Culture Cenre, Kadiköy: május 3-8.)

Áprilisban nyitja meg kapuit egy új kulturális központ, a SALT a Garanti Bank támogatásával Beyoğluban. Az intézet két történelmi épületben helyzekedik el, amelyek közül egyelőre az Istiklal caddesin található nyílik meg. Pusztán magaért az épületért is érdemes ellátogatni. Két kiállítással üneplik a központ születését. Az egyik a néhai Hüseyin Bahri Alptekin, egy tiszteletben álló török kortárs művész, író és filozófus munkáiból mutat be válogatást (augusztus 7-ig). Az “I am not a studio artist” kiállítás a globalizációt, a kultúrák keveredését, és az önkéntes vagy kényszerből történő kivándorlást vizsgálja. A “Laboratory Ars Viva 2010/2011” fiatal német művészek díjnyertes munkáit mutatja be (június 1-ig). A kulturális központ számos interaktív foglalkozásnak is helyszíne lesz.. A szerencsések április 16-17-én Kitty Travers fagyi workshopján vehetnek részt, amelyen az Isztambulban elérhető friss hozzávalókat fogja felhasználni, valamint köthető lesz majd a központ kertjében elültetett növények és magvakhoz is.

Egy igazán különleges zenei élményben is részünk lehet április 15-én. Az iráni születésű Kayhan Kalhor és a törökországi Erdal Erzincan ad elő dalokat közös, már megjelent (“The Wind”) és készülőben lévő albumukról. Kalhor a kemendzse egyik legelismertebb mester, míg Erzincan a hagyományos bağlama játék követője. A koncert különlegességét a helyszín is fokozza, ugyanis a Topkapiban található Hagia Irene templomban kerül megrendezésre.

Ankarában 2 fesztivál programjaiból is válogathatunk. A nemzetközi zenei fesztivál részeként 19 koncertet évezhetünk április 4-30 között. A szimfonikus zenétől kezdve a populáris melódiákig terjedő széles választékot kínál, és több mint 500 zenészt vonultat fel 14 különböző országból. A Middle East Technical University által szervezett művészeti fesztiválon zenéből, filmekből és szépművészeti kiállításokból válogathatunk.

No és ne feledkezzünk meg április 23-ról, a török gyermek és ifjúsági napról. Ezen a napon gyerekek előadásaival találkozhatunk az utcákon, tereken, sportcsarnokokban. Minden városban lesz zene, tánc, színház, rajzkiállítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése