2011/01/09

Mit nézzünk meg januárban Isztambulban?

Isztambul ugyan továbbadta az Európa Kulturális Fővárosa címet Tallinnak és Turkunak, de ettől még az a pezsgő város marad, mint aminek mindig is szerettük. 2010-ben a legdinamikusabban fejlődő város, és a New York Times olvasóinak legkedveltebb leendő utazási célpontja lett. Ha túl vagyunk már a kötelező látványosságokon, Isztambul akkor sem válik unalmassá. Amellett, hogy megismerkedhetünk a különböző negyedek jelentősen eltérő arcaival, számos izgalmas kiállítás, koncert vár ránk, válogathatunk bármiből a hagyományostól kezdve a legújabb művészeti irányzatokig.





Januári programajánló

Január 28-ig a Francia Intézet az Anadolu ügynökség archívumából válogatva mutatja be Isztambult a fotóriporterek lencséjén keresztül.
Isztambulban járva szinte mindenki ellátogat legalább egyszer a híres Nagy Bazárba, hogy megtapasztalja a nyüzsgést, az alkudozást, jó vásárt csináljon, vagy egyszerűen csak megcsodálja az épületegyüttes pompáját. Az Iş Bank múzeumában február 27-ig tekinthetjük meg azt a kiállítást, ami a több mint 500 éves bevásárlóközpont történetét mutatja be.


A legnépszerűbb kiállítások egyike lehet a Frida Kahlo és Diego Rivera munkásságát bemutató Gelman gyűjtemény egy része, amely most a Pera Múzeumban vendégeskedik március 20-ig. Ugyancsak most lehet megtekinteni a szentpétervári Állami Orosz Múzeum gyűjteményéből a cári Oroszország életét bemutató 19. századi festők remekeit. Ne hagyjuk ki a múzeum saját gyűjteményét sem. Az ottomán Isztambul mindennapi életébe kaphatunk betekintést a nyugati és keleti festők műveit bemutató gyűjteményben. A kerámia Törökország kulturális örökségének fontos részét képezi. A múzeumban gazdag gyűjtemény mutatja be Kütahya, Iznik után a második legfontosabb kerámiakészítő központ termékeit. A kütahiyai csempéket, edényeket, díszítőelemeket széles körben használták, használják az építészettől kezdve a háztartásokig.

A Sakıp Sabancı Múzeum ugyan jócskán kiesik a turisták által bejárt útvonalból, mégis érdemes egy kirándulás keretében meglátogatni. Útközben egyrészt benyomást kaphatunk Isztambul turistamentes negyedeiről, másrészt élvezhetjük a tengerparti úton elénk táruló látványt. A magánegyetem múzeuma többnyire grandiózus időszaki kiállításairól híres. Évekkel ezelőtt ők adtak otthont annak a Dzsingisz kán kiállításnak, ami Budapestre is eljutott. Most is hasonlóan nagyszabású bemutatóval várják a látogatókat. Az Aga Khan múzeumnak (amelynek végleges helye tán Torontóban lesz) az iszlám írásművészet, kalligráfia fejlődését bemutató gyűjteményét tekinthetjük meg. Az írással ellátott hétköznapi tárgyaktól kezdve régi kéziratokat és miniatúrákat is kiállítanak.
Ha napjaink modern török képzőművészetére vagyunk kíváncsiak, akkor irány az Isztambuli Modern Művészetek Múzeuma. Fiatalos lendületű kiállítóhely, ahol egyszerre vannak jelen a modern művészet klasszikusai és feltörekvő fiatal tehetségek. Március 6-ig láthatjuk a nemzetközileg is elismert Kutluğ Ataman videóit és installációit (“The enemy inside me”). Január 19-én nyit Yao Lu, kínai fotóművész rendkívül izgalmas munkáit felvonultató kiállítás. Szemétkupacok fényképeiből varázsolt digitális technika segítségével hagyományos kínai festményekre emlékeztető tájképeket.


Ha gyerekekkel látogatjuk meg Isztambult, szombat délután érdemes felkeresni Beyoğluban az AkBank kiállítótermét, ahol foglalkozások keretében a gyerek szobrokat készíthetnek el és játszhatnak azokkal (PACE Children’s Toy Sculpture Workshop).

A zene szerelmesei is széles választékból csemegézhetnek. A koncertkínálatban mindig találhatunk hagyományos török zenét, pop és rock bandákat, és neves külföldi előadókat is.
Ha török együttesekre vagyunk kíváncsiak, játszik majd most a Portecho, az Athena, Ece Dorsay és a hagyományos zenét színpadra varázsoló Volkan Konak. Rendszeres jazz eseményekért és “alternatív” zenéért az IKSV Salon-ba érdemes elmenni. 
A számos nemzetközi esemény egyike az a barokk zenei fesztivál (The Baroque Days in Istanbul), amelynek keretében neves külföldi és török előadók együtt lépnek fel. Korábbi sikeres koncertje után Lou Donaldson ismét Isztambulban játszik (Salon IKSV). A nemrégiben Budapesten szerepelt Paco Pena most Isztambulba hozza el a flamencot.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése