2011/03/15

Keledoşsal búcsúztunk a téltől

Mivel a hiretelen beköszöntött tavaszt megelőzően még mindig nagyon hideg volt, így ismét asztalra került a keledoş. Nem mintha ezt az ételt csak hidegben lehetne élvezni, de ilyenkor különösen jólesik az embernek. Finom és laktató, jól átmelegít. Ráadásul valószínűleg még egészséges is.


A keledoş és én először Van egy kicsi és kihalt éttermében találkoztunk. Az első randi meglehetősen intimre sikerült: ketten ültünk az asztalnál – no meg az egész étteremben – majd megérkezett a keledoş. Illatosan gőzölgött, friss, meleg kenyérrel, pidével kísérve. Ezt követték házi változatok, majd szépen beköltözött a konyhánkba és állandó lakossá vált.

A keledoş a Van térségére jellemző kurd ételek egyike. Ha jól választunk éttermet, akkor ott is megkóstolhatjuk, valamint számos újdonsággal is találkozhatunk az étlapon a szokásos kebabok, pidék mellett. A jellegzetes kurd ételeket azonban leginkább otthon, a családokban főzik és adják tovább a recepteket generációról generációra. Ezek az ételek többnyire egyszerűek, hiszen nomád, fél-nomád életmód mellett alakultak ki, viszont gazdagon és kreatívan alkalmazzák a hegyekben gyűjtött fűszer- és egyéb ehető növényeket.   

A keledoşt főzik hússal, de ha nincs  háznál, akkor húsmentesen is tökéletes. Az alapot csicseriborsó, búza, krumpli, valamilyen zöld levélzöldség és joghurt jelentik. Kerülhet még bele lencse, vagy bab is – nálunk ez nem szokás. Maga a főzés egyszerű, de az alapanyagokból következően időigényes. Mint számos étel esetében, ehhez is készül egy fűszeres szósz, amivel a tálalás után locsoljuk meg.


Tehát fogjunk egy méretes lábost. Ebben fogjuk megfőzni az előző este beáztatott csicseriborsót és a jól megmosott búzát. Nagyjából egy óra alatt kellően megpuhul a csicseriborsó. Ekkor kerülhet bele a zöld. Valami, ami nagyon zöld. Jó közelítés a spenót, vagy meg inkább a sóska, mert eredetileg is egy spenótszerű, a hegyekben gyűjtött növényt (akpancar) használnak. Ha olyat választunk, ami gyorsan meg- és aztán szétfő, akkor viszont azt cseréljük fel a következő lépéssel, és először a felkockázott krumplit adjuk a búzához és a csicseriborsóhoz. Ha minden összetevő megfőtt, akkor kerül bele a nagy zsírtartalmú (10%-os) joghurt.* Összeforraljuk, sózzuk, és ízlés szerint fokhagymát is adhatunk hozzá. Akkor hagyjuk abba a főzést, amikor a folyadék elkezd besűrűsödni (laza pudingszerűvé válik). Időközben olvasszunk meg vajat egy kis serpenyőben. Adjunk hozzá szárított mentát, paprika pelyhet és esetleg szurokfüvet. A kitálalt keledoşt ezzel a fűszeres vajjal locsoljuk meg.

Hozzávalók
¾ csésze (száraz) csicseriborsó
½ csésze búza
2 szem burgonya (megtisztítva, kockázva)
2 marék spenót/sóska
4 csésze joghurt
Só, fokhagyma     
4 kanál vaj
Menta, paprikapehely, szurokfű


*ezt hívják süzme yogurt-nak, keleti fűszereseknél beszerezhető. Ha mégsem jutunk hozzá, akkor keverjünk a joghurtba egy tojásfehérjét és egy evőkanálnyi keményítőt, és így adjuk a keledoşhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése