2011/03/07

Programajánló - március

FesztiválSokk!

Isztambul sokszínű kulturális múltját eleveníti fel a március 7-én megrendezésre kerülő Bakla Horani karnevál. Idén 69 év szünet után másodszor rendezik meg a felvonulást. A valaha 120 ezres görög ortodox közösség napjainkra kb. 3000 főre csökkent, de mint a fesztivál is példázza, jelenlétük egyre aktívabb és felújítják hagyományaikat. Az eredetileg 3 napos ünnepséget a 40 napos húsvéti böjtöt megelőzően tartották. A mostani felvonulás ugyan csak 1 estére korlátozódik, de színes maszkokban, zenében, ételekben és italokban most sem lesz hiány. A menet Şişliben az Emekliler Evi (önkormányzati nyugdíjas ház) elől indul este 8-kor és a Kurtuluş sportközponthoz érkezik, ahol tovább folytatódik a vigasság.



A vásárlás szerelmeseire 40 napos fesztivál, az Istanbul Shopping Fest vár (március 18- április 26). Ez idő alatt nemcsak remek vásárlási lehetőségek várják az érdeklődőket, leárazásokkal, vámmentes akciókkal és meghosszabbított nyitvatartással, hanem számos kulturális rendezvényre is sor kerül. A fesztiválban nemcsak az Isztambulba látogatók által leggyakrabban meglátogatott Sultanahmet tér, és Istiklal caddesi vesznek részt, hanem a trendi helyiek által kedvelt Abdi Ipekçi caddesi és Bağdat caddesi is, valamint számos bevásárlóközpont. A kulturális események közül különösen érdekesnek és elérhetőnek mutatkozik a március 19-én a Taxim téren megtartott rendezvény, ahol fellép a Fire of Anatolia, Mercan Dede, a Semazenler és számos DJ is.

A jazz szerelmeseit a második Nublu Jazz Fesztivál (március 4-12) programjai kényeztetik. A koncerteket a Babylonban, a Nubluban, és a Luccaban rendezik. A legtöbb előadó helyi, azonban számos külföldi zenész is hozzájárul az esemény sikeréhez.

Az isztambuli Francia Intézet a nemzetközi nőnap jegyében két kiállítással készül, amelyeken női portrékat és női alkotókat mutatnak be.

A Santralistanbul a 20. század 20 jelentős török képzőművészének meghatározó alkotásaiból szervezett kiállítást, amely június 19-ig látogatható. A múzeumhoz annak egyedisége miatt is érdemes kilátogatni, hiszen az egy volt erőmű épületeiben alakították ki, megőrizve és bemutatva annak egyes részeit.  

A márciusban is folytatódó időszaki kiállításokról információ a januári és februári ajánlókban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése