2011/05/05

Programajánló: Május

Ingyenes múzeumi napok! A Pera múzeum május 14-én este 7 és éjfél között látogatható ingyenesen. Két izgalmas időszaki kiállítást is láthatunk. Az egyik Ihsan Cemal Karaburçak festő portréit mutatja be, a másik pedig egy különleges, művészetet és idegtudományt átívelő projekt eredményét vonultatja fel (Fundamentally Human: Neuroscience and Contemporary Art). Persze nincs ünneplés zene nélkül, így az este programját koncert és DJk színesítik. Mindkét kiállítás július 3-ig látogatható. A Santralistanbul kiállításai május 18-24 között ingyenesek.


Kávét, valaki? Netán elég volt az univerzális papírpoharakból és kontinenseken átívelő kávézóláncokból? Különben is, a török kávé otthonában lennénk, nem igaz? A 16. századra az oszmán birodalom alattvalói már lelkes imádói lettek az illatos kávészemeknek és szenvedélyüket Európába is magukkal hozták. Volt ugyebár a fekete leves… Ennél az emléknél azonban sokkal kellemesebb pillanatokat ígér a Dolmabahçe palota újra megnyitott galériájának kávé kiállítása. A kifinomult kávé ceremóniák több múzeumból összegyűjtött kellékeit június 14-ig tekinthetjük meg. ('A Cup of Coffee in the Palace in Memory of Old Times', hétfőn és csütörtökön zárva).

A Bazilika Ciszterna különleges fotókiállításnak ad otthont. Az 1999-ben a Birecik víztározó megépítése után az Eufrátesz partján fekvő Halfeti városa és a környező falvak víz alá kerültek. 2010-ben búvárok készítettek képeket az immáron víz alatti városról. Ezeket a fényképeket mutatják be most Isztambulban (május 30-ig).

Míg a hivatalos török-örmény viszony enyhén szólva is feszültnek mondható, a civil társadalom egy része megpróbál szembenézni a közös múlttal. Erhan Arık a közös határ két oldalán 10-10 faluban dokumentálta fényképeken a helyiek életét és mutatja be, milyen nyomot hagyott ugyanaz a fájdalmas időszak. A művész maga is olyan házban nőtt fel, ami valaha egy örmény család otthona volt. A kiállításon a személyes történetből kiindulva bepillantást kapunk a határvidéki életekbe ("Horovel", július 5-ig a Tütün Deposu kiállítótermében). Antoine Agoudjian fotókiállítása ugyanott a különböző országokban élő örmény közösségeket mutatja be („Burning eyes: Memories of the Armenians”, július 5-ig).

Ha valaki inkább modern művészetre vágyik, akkor az Elgiz Modern Művészeti Múzeumba érdemes ellátogatni. Törökország első modern művészeti múzeuma 10 éves fennállását kiállítássorozattal ünnepli. Ennek része Dennis Gun, a Berlinben élő török képzőművész kiállítása is (május 3-14.). Ugyancsak itt fiatal török művészek kulturális és vizuális határokat feszegető és vizsgáló kiállítása is megtekinthető.A múzeum vasárnaptól keddig tart zárva.

Antalyában nyáron jó gyerekes programnak ígérkezik az 5. Homokszobrászati Fesztivál (november 14-ig). 11 ország 25 művésze több, mint 100 alkotást hozott létre kb. 10000 tonna homokból Lara Beach-en. A szobrok témája az idén Hollywood, így aztán találkozhatunk majd E.T.-vel, a Mátrix vagy a Csillagok háborúja szereplőivel, de akár Batman-nel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése