2011/06/03

Programajánló - június. Egyik fesztivál a másik után

A nyár kulturális eseményekben rendkívül gazdagnak ígérkezik. Szinte minden város megtartja a saját fesztiválját, amelyek elsősorban a helyi lakosság szórakoztatását szolgálják, de semmiképpen sem hagyjuk ki ezeket, ha épp ünnepségbe botlunk valahol.

Isztambul továbbra is számos izgalmas időszaki kiállítást kínál mind a nagy múzeumokban, mint pedig a kisebb kiállítótermekben. A legtöbb kis kiállító terem ingyenes, érdemes megismerkedni a modern alkotókkal.



A Sabancı egyetemen található Sakıp Sabancı Múzeum újabb nagyívű kiállítási anyagot állított össze különböző török és görög gyűjtemények anyagából. Nyugat-Antólia és a Küklád szigetek ie. 3. évezredből származó régészeti emlékeit álltítják párhuzamba. A kiállítás talán hozzájárulhat az alakuló görök-török párbeszédnek. A kiállítás augusztus 28-ig látogatható.

A Topkapi Palota Múzeumban görög festők alkotásait lehet megtekinteni június 30-ig.

A miniatúra festészet tovább élő hagyományát ismerhetjük meg Taner Alakuş és tanítványai munkáiból a Çırağan Palace Kempinski kiállítótermében. („Istanbul, city of sultans”; június 30-ig, Çırağan Cadd. 32, Beşiktaş).

Fényképek segítségével utazhatunk kontinenseken keresztül az Arkeo Pera galériájában. A Mezopotámiától Mezoamerikáig című kiállítás különböző kultúrákat mutat be pl. nők, gyermekek, hegyek, madarak képein keresztül (június 7-szeptember 7-ig).

A Pera Museum ingyenes belépővel ünnepli az apák napját június 19-én.Továbbra is láthatóak az İhsan Cemal Karaburçak és a Fundamentally Human kiállítások.

Természetesen folytatódnak a zenei fesztiválok is. A 39. Isztambul Zenei Fesztivál (június 4-29.) számtalan nemzetközi és török művészt vonultat fel. A koncertek helyszínei között olyan különlegességek is szerepelnek, mint a Szent Irén templom. Aki inkább jazzre vágyik, annak az Akbank által támogatott Jazz napok programját érdemes megnézni (június 15-29.).

Aki különlegességre vágyik Isztambulban, az látogasson ki Polonezköybe, ahol június 4-12. között rendezik a szokásos Cseresznye fesztivált. A kis lengyel falu már több mint száz éve rendezi a fesztivált, amivel az egykori lengyel menekültek leszármazottai köszönetet is mondanak a befogadóknak. Érdekes kulturális keveredést jelentenek a lengyel ételek, zene és táncok a török környezetben.

A cseresznye a névadója a Tekirdağ-ban, azaz Rodostóban rendezett fesztiválnak is. A programok között itt szinte minden nap találhatunk olyat is, ami az egykori magyar kolóniával kapcsolatos (június 16-19.)

Gondoltak-e már valaha arra egy amfiteátrumban sétálgatva, hogy milyen érdekes lenne itt részt venni egy színházi előadáson? Aspendosban lehetőség van erre júniusban a több mint kétezer éves színházban az Opera és Balett Fesztivál keretében.

Doğubayazıt, a keleti határváros is júniusban (21-23.) rendezi kulturális fesztiválját. Páratlan alkalom arra, hogy megtapasztaljuk, milyen zene mozgatja meg leginkább a lábakat a világnak ebben a szögeltében. Lesznek hagyományos népzenei és táncelőadások is, de fellépnek a helyi zenei élet hírességei is.

A Kaçkar hegység környékén járva érdemes figyelni a helyi fesztiválokat hirdető plakátokra. A mulatságokat általában a magashegyi legelőkön, nyári szálláshelyeken tartják a helyi hagyományoknak megfelelően. Június 18-19-én az Ayder fesztiválon, június 3. hetében pedig az Ikizderében rendezett Kaukázusi nyírfajd fesztiválon ismerkedhetünk meg a térség népviseletével, ételeivel, zenéjével és táncaival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése