2011/02/12

Programajánló - február

Filmmániásoknak egy remek csemege: idén tizedik alkalommal rendezik meg az !F-et, az Isztambuli Független Film Fesztivált február 17 és 27 között. A legfrissebb török és nemzetközi filmtermés – a filmek jelentős részét 2010-ben készítették – széles választékát vonultatják fel. A fesztiválon szerepel két magyar film is: Kocsis Ágnes Pál Adrien című filmje és Fliegauf Benedek Méh című alkotása. Lehet figyelmeztetni a magyar kultúrára kíváncsi barátokat! Azért, hogy a kortárs filmek vidékre is eljussanak, a szervezők összefogtak egy online mozival és helyi civil szervezetekkel. Így az isztambuli rendezvényhez kapcsolódóan 23 török (kis)városban is tartanak vetítéseket. Törökországon kívül a filmek eljutnak még ilyen módon Ramallahba, Tbilisibe és Gymribe is. A fesztivál keretében filmkészítéssel és napjaink irányzataival foglalkozó műhelyeket is szerveznek, részben a Sundance Film Institute közreműködésével. Fesztivál persze nem lehet buli nélkül: az !F Rainbow Party-t február 25-én a Babylonban és a Nubluban rendezik.



Kivételes fényképkiállítás nyílt “A dinasztia és a kamera: portrék az ottomán udvarból” címmel Sarıyerben, a Sadberk Hanım múzeumban (április 24-ig). Ömer Koç gyűjteményének válogatott darabjai bensőséges képet adnak az uralkodó családról. A kiállított fotókat részben a hivatalos fényképészek, részben pedig a családtagok készítették. A múzeum szerdánként zárva van!

Ha valaki csak vágyakozik arra, hogy eljusson Törökország távolabbi tájaira, de nincs ideje a hosszabb utazásra, akkor most abban a szerencsés helyzetben lehet, hogy a vidék jön el Isztambulba egy fotókiállítás keretében. Most elég csak Beyoğluba elmenni, ahol a Kaçkar hegységről és a Fekete-tenger keleti partvidékéről láthat hangulatos képeket egy utazási iroda szervezésében február 28-ig.

Modern művészeti kiállításokban sincs hiány. A marokkói születésű Mounir Fatmi installációja (“Megapolises”) az Akbank kiállítótermében tekinthető meg (március 19-ig). A Borusan művészeti központban egy tavaly kezdett kortárs kiállítás sorozat második része (Állapotelemzés: a második kiállítás) látható március 12-ig. Az Ormo galériában Zafer Erkan festményeit lehet megtekinteni február 26-ig.

A már januártól látható kiállítások részletei (Fedett bazár, Frida Kahlo, Kutluğ Ataman, Aga Khan gyűjtemény) az előző ajánlóban olvashatók.

Valentin napi romantikus estéhez illő koncertet ad Macy Gray a Babylon színpadán. Ugyanitt lép majd fel a hagyományos arabeszk stílust is képviselő Husnu Senlendirici Ensemble február 17-én. Különleges zenei élmény ígérkezik február 19-én, amikor Naim Dilmener klasszikus török számokat játszik majd Sarp Dakni mellett, aki nemzetközi popszámokat játszik majd le. Az alkalmi társulást a neves énekesnő, Tülay Özer egészíti ki.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése