2011/07/05

A leglátványosabb leszállás Törökországban: repülővel érkezünk a Van-tóhoz



Az Isztambulba repülővel érkezőket igazán lenyűgöző látvány köszönti. Madártávlatból ismerkedhetünk a város szerkezetével, ahogy a benyúló szárazföld darabkákat körbeöleli a tenger. Mindez azonban eltörpül ahhoz képest, amilyen élményt a Van városába való repülés nyújt. Az orosz-török háború után újonnan épített Van városa az utóbbi évekig nem volt különösebben izgalmas hely, de a repülőút Vanba megnyitása óta Törökörszág egyik legemlékezetesebb utazási élményét jelentheti. A dolmuş iránti elfogultságunk ellenére, az odajutáshoz mindenképpen a repülőt ajánljuk - legalább egyszer. Persze Van nemcsak ezért érdekes, de a környék nevezetességei később következnek majd. Kis türelem, és lesz beszámoló a templomokról, várakról, ételekről...

De most az útra, a fantasztikus tájra és a látványos leszállásra koncentrálunk.


A tapasztalt utazó persze már hozzászokhatott az előtte elterülő hegységek látványához. Esetleg látta már a Colorado kanyont, és némi joggal gondolhatja, hogy ennél nem is lehet pompásabb látvány. De tegyen csak próbát ezzel az útvonallal is, lehetőleg a bal oldali ablaknál ülést szerezve. A  fenséges hegyvonulatokat megszakítja a folyók és tavak kékje, a még megmaradt hósipkák vakító fehérje és a Van-tavon megcsillanó napfény aranya.
Megérkezünk az Eufráteszre telepített Keban tóhoz
A területet a Keban erőmű építésekor árasztották el
A kihúnyt vulkán, a Nemrut hegy krátere és tavai
Végre a Van-tó! A háttérben a  Süphan-hegy tornyosul a tó fölé.
A kishajó az Akdamar szigetre tart
Manőverezés közben. Júniusban még meglehetősen sok hó borítja a Süphan csúcsát.


Már nagyon alacsonyan repülünk. Az ember azt hinné, hogy most a szárazföld felé tartunk majd...
...de aztán ismét a víz fölé kanyarodik a gép...és nagyon közel is kerül hozzá.
Az utolsó szakasz, már szinte földet értünk.

Repülés a Van-tóhoz

A Ferit Melen repülőteret éppen bővítik, így leginkább egy omladozó épületre hasonlít, de ne bátortalanítson el az első látvány, a reptér továbbra is működik.

Járatok: A Van Ferit Melen reptér 3 légitársaság útvonal kínálatában szerepel: Turkish Airlines (leánycégével, az Anadolu Jet-tel közösen), Sky Airlines és Sun Express. A járatok Vant közvetlenül Isztambullal, Ankarával, Izmirrel és Antalyával kötik össze. Ha időben foglalunk, akkor a repülőjegy ára akár alacsonyabb is lehet, mint a távolsági buszé.
 
Bejutás a városba: Jelenleg nincs rendszeres, a várost a reptérrel közvetlenül összekötő minibusz járat. Ettől azonban még érdemes érkezés után körülnézni és az éppen utasokat felvevő kósza minibuszokkal próbálkozni. A taxi kb. 20 lírába kerül a belvárosig. A legolcsóbb megoldás az, ha fogjuk magunkat és kigyalogolunk a bekötőúton a főútig. Itt már találunk menetrend szerinti minibuszokat, amik kb. 1.20 líráért bevisznek a városba. Ha sok és nehéz csomagunk van, vagy nem akarunk hosszan gyalogolni, akkor viszont nem feltétlenül ideális ez a megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése