2011/07/26

Van: hol, hogyan, mennyiért? Utazás

A több, mint 400 000 lakossal bíró település Törökország egyik legfontosabb, és egyik legmagasabban (1750m) fekvő városa. 

Hogyan közelítsük meg a várost? 

A leglátványosabb módja feltétlenül a repülés. Több légitársaság is működtet járatokat, így viszonylag egyszerű helyet találni, de ha nem akarunk túl sokat fizetni a jegyért, akkor érdemes jóelőre beszerezni. A részletek egy korábbi posztban olvashatók.

Dolmuşok várakoznak Beşyolnál



A környékbeli városokkal viszonylag sűrű buszjáratok kötik össze. A nagybuszok meghatározott menetrend szerint közlekednek, míg a dolmuşok leginkább csak a minimális utasszám elérése után indulnak el. Az autóbusz pályaudvar a várost többé-kevésbé észak-dél irányban átszelő főút mellett található. Innen kisbuszok visznek a városközpontba. A dolmuşok többségét nemrégiben egy végállomásra gyűjtötték a Beşyol mögötti „teknőbe”. Innen indulnak a minibuszok dél-nyugatra Gevaş, Edremit, Akdamar felé, valamint északra Erciş be, és észak-keletre Doğubayazıtba. Ennek közelében van a kikötőbe tartó minibuszok végállomása is. Dél-keletre, Başkale felé tartó minibuszok a Selçuklu caddesin lévő megállóból indulnak. Ezekkel juthatunk le Hoşap es Çavuştepe felé is. A távolsági minibuszok délután viszonylag korán leállhatnak (pl. Doğubayazıtba általában 4-kor indul az utolsó busz).

Vonattal is érkezhetünk – ez egyben egy kis hajókázást is magában foglal, ugyanis a vonatról Tatvanban kompra kell szállni, és az visz tovább Vanba. A komp menetrendje kissé hektikus, viszont nappal gyönyörködhetünk a tó égszínkék vizében tükröződő méltóságteljes hegyekben. Kb. 4 óra alatt juthatunk át az egyik partról a másikra.

Autóval egyszerű az élet, jók a bevezető utak. A városon belül érdemes felkészülni az „áramló” forgalomra: ahol egy kis rés támad, azt egy autó (jelzés nélkül) azonnal kitölti. No és persze a forgalom állandó jelenlévői a mozgóárusok és a talicskák, triciklik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése