2011/08/18

Reggeli Vanban

Ha már az evésnél tartunk... Van nevezetességei közül legalább olyan fontos a reggeli, mint a vár, vagy az örmény templomok. Egyszerűen nem érdemes kihagyni, mert nem véletlenül találjuk magunkat szembe vágyakozó tekintetekel bárhol Törökországban, ha a van-i mézet, kaymakot megemlítjük.
Finomságok sora: otlu peynir, kaymak, méz, vaj, fűszeres joghurt, omlett...


Van reggeliző éttermei nemcsak funkcionális szerepet töltenek be, hanem társadalmi intézményszámba is mennek. Egy teljes reggeli nem gyerekjáték, komolyan kell venni: a szükséges gyomorkapacitás és az idő miatt is.

A reggelizőhelyek közül a leghíresebbek a Cumhürriyet caddesivel párhuzamos pici utcában találhatók, de a főút másik oldalán, a bazár boltjai között is számtalan kis étterm bújik meg. Amint kellemessé válik az idő, asztalokat telepítenek a járdára, és a kellemes napsütésben lehet élvezni a finomságokat.

A van-i reggeli sokfogásos történet, egyszerre legalább 5-6 tálat kapunk – és ezt a számot csak fokozni lehet. Mindenképpen terítékre kerül Van híres fűszeres sajta, az otlu peynir, a különlegesen aromás méz amit a környékbeli (ezen nagyjából 200 km-es környéket kell érteni) magashegyi fennsíkok szorgos méhei állítanak elő és a legendás kaymak, no meg vaj.

Méz és kaymak
Kavut és murtuga


De emellett kapunk még aromás friss sajtokat, vastaghúsú olajbogyót, friss uborkát és paradicsomot, fűszernövényekkel ízesített igazán sűrű joghurtot, helyi kolbászos rántottát, no meg persze végtelen mennyiségű friss teát. Előfordulnak még az asztalon olyan tálak is, aminek a tartalma kevésbé ismerős, vagy legalábbis megszokott. Egymás mellé kerül a szezámkrém (tahini) és a melasz (pekmez) is, ami összekeverve igazán finom és tápláló (értsd kalóriabomba). Az egzotikus nevű jejerun/murtuga és a devseyiti/kavut szintén helyi különlegességek. Mindkettőt olajban vagy vajban sütik ki, távoli rokonai a bundáskenyérnek. A kenyér önmagában is említésre méltó: friss és könnyű vekni, meleg pide jár, egyes helyeken papírvékonyságú lavas kenyeret is felszolgálnak. A meleg tejről nem biztos, hogy nagy bajúszú, komor férfiak jutnak eszünkbe, de ezeken a helyeken nem ritka látvány, hogy édes forró tejet kortyolgatnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése