2011/08/10

Van: hol, hogyan, mennyiért? Evés-ivás, bevásárlás

Itt lehetetlen éhes maradni
Először is ott van a reggeli. Bárhol lakik is az ember, mindenképpen érdemes kipróbálni az egyik reggeliző éttermet. A bazár környékén is találhatunk ilyeneket, de a leghíresebbek a Cumhürriyet Caddesiről nyíló kis mellékutcákban találhatók. Az egyik ilyen mellékutcát az egyszerűség kedvéért szimplán reggelikészítők utcájának nevezik (Kahvaltıcısı Cad.). Többnyire (kora)délutánig juthatunk a reggeli menühöz. A helyi finomságok teljes választékát felsoroltató helyek sajátos atmoszférájukkal különleges élményt nyújtanak. Nem a legolcsóbb választás, de mindenképpen megéri legalább egyszer kipróbálni.

Egy reggelizőhely a sajtárusok felé vezető mellékutcában



Számos „lokanta”, levesező, és börek büfé közül lehet választani. A Maraş caddesi néhány éttermében nem csak a szokásos kebab és főtt étel kínálattal találkozhatunk, hanem kis szerencsével olyan jellegzetes helyi fogásokat is kipróbálhatunk, mint az ayran aşı, keledoş, vagy kürt köftesi. A Tamara szálloda grill és haléttermét is érdemes kipróbálni. Rengeteg előétel és bepácolt hús közül lehet választani. A grillezéshez szükség van némi vállalkozókedvre is, ráadásul a vacsora minőségéért is részben magunk leszünk felelősek, mert húsokat, zöldségeket mindenki maga grillezi az asztalba beépített grill rácson. Hangulatos, kellemes estéket lehet itt tölteni, miközben megismerhetjük a város elitjét is. A Saçı Beyaz a jó minőség mellett eleganciát is kínál.



Noha a lakosság meglehetősen hagyománytisztelő, mégis vannak alkoholt is felszolgáló szórakozó egységek. Sokáig a Barabar és a Halay Türkü Evi jelentette az esti sörözési lehetőséget. Ehhez csatlakozott rendszeres élő zenével a Tamara szálloda kávézója is.

Pénzügyek

A Cumhürriyet Caddesinek a Kazim Karabekir Caddesitől északra fekvő részén koncentrálódnak a bankok és pénzváltók. A pénzváltók szombaton is nyitva tartanak.

Bevásárlás


Az utcákon sétálva az ember nem érti, hogyan élhet meg ennyi egymás hegyén-hátán található kisbolt, szupermarket, zöldséges. A bevásárlás egyáltalán nem jelent problémát. A bazár utcáin számos mozgóárus árul zöldségeket, gyümölcsöt, mézet. A sajtpiacon mindenféle tejtermék közül válogathatunk, a hentesnél pedig megcsodálhatjuk az állatokból szépen kihámozott belsőségeket és megtisztított kecskefejeket. Aki kevésbé vállalkozókedvű, gond nélül találhat szupermarketeket.

Van meglehetősen erős felhozatallal büszkélkedhet iráni és iraki termékekből. A Beşyol mögött található Európa és orosz bazárok (Avrupa, Rus pazarı) eklektikus kínálatában érdekes módon uralkodó szerepe van a konyhafelszereléseknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése